How not to be ŠUPAK GLUPI.

Šupak, šupku, masculinum et femininum. (slovenska reč - ih, pa čija će biti?!),
u ovom kontekstu:

persona muškog ili ženskog pola (ili oba, desi se, pogreši čovek) koja svojim nezainteresovanim, latentno ignorišućim stavom prema drugoj osobi izaziva u pomenutoj negativne emocije i želju za kastracijom grickalicom za nokte. Ako me razumete.

Nije lako biti šupak.
U šupka se evoluira, šupak se ne rađa. Ako ste nekada nekoga (namerno ili slučajno) povredili, eto tad ste bili šupak (množina: šupci). Eto, da vam pomognem. I da nije bilo namerno, to sigurno ne olakšava drugoj osobi.

Ako si šupak, ako su ti drugi nekada rekli da si šupak ili prepoznaješ šupkaste osobine na sebi, evo nekoliko predloga kako da tretiraš tu bolest.

1. Ne uzimaj stvari, naročito ljude, zdravo-za-gotovo.

2. Budi ptica i iz te perspektive posmatraj sebe i stvari. Prvo sebe.

Zašto? Zato što je naučno potkrepljeno da postoji velika verovatnoća da je sama situacija u kojoj si, a ne dopada ti se baš, zato što si TI šupak.


3. Da, ok je, svi imaju mane, shvatili smo. Šali se na taj račun, i to je ok, ali ne baziraj svoj svevišnji, velelepni, maestralni humor samo na šaljivom osvrtu na nečije veliko dupe/kriv nos/male sise. A to se da popraviti, smršaće se, kupiće se bolji veš za bolje poprsje, srede se stvari. Osim u jednom slučaju. Ako si šupak.


4. Odgovori na pitanje koje ti neko postavi. Iskreno, posvećeno. Jer posledice ćutanja su znatno zahtevnije i nećeš ih se lako rešiti kao šupačke bolesti.

5. Usaglasi ono što kažeš (podrazumevajući da ono što kažeš i misliš, zapravo) sa onim što radiš.

6. Pre nego što planeš na ljude, sagledaj svoje negativne strane. Ima ih. Sigurno. Jer si šupak.

7. Jednom mesečno daj tom šupku u sebi oduška i budi šupak za sve pare. I tako dok ti ne dosadi.

8. Razumi druge šupke onda kad prerasteš tu svoju fazu i seti se kako ti je bilo teško u situacijama kada si bolovao od toga što si šupak, a nisi to ni znao. Imaj obzira za druge šupke.


9. Ne zameraj sitnice. Pranje sudova, zakasnela reakcija, čupava kosa, hrkanje, to su sitnice.

10. Biti šupak je zarazno. Čim se izlečiš, b(j)eži od drugih šupaka. Pu pu, da se ne vrati.

Nije teško biti normalan, iako nam sve sugeriše da jeste. I da je, možda, jedan od najzahtevnijih zahteva za Homo-Uspravnoga-Erectusa Modernog doba.

Lekari nagoveštavaju da je dijagnostikovanje šupak-bolesti veoma zahtevan proces, te da se simptomi mogu javiti u nekoliko navrata tokom nečijeg životnog veka.


Ipak, biti šupak se mora.

Bar jednom u životu.

Ko boginje.

Gledaj da ti ne ostanu ožiljci.






A. (also known as Bisa Bogomoljka, koja je takođe, nebrojano puta, bila šupak)
Čitaonica Matice Srpske,
Januarski ispitni rok,
23.1.2015.

Коментари

Популарни постови